Söz hakkı

Agos, 12 Haziran 2009

Kürt sorununda çözüm olasılığının ufukta görünür gibi olduğu bir dönemde, Günlük gazetesinin yayınının mahkeme kararıyla bir ay durdurulması hangi akla hizmet ediyor?

Yıllardır Kürt halkının taleplerini dile getirmeye çalışan bir basın geleneğinin son halkası olan Günlük, 1 Haziran’da yayımlanan sayısında, Diyarbakır Kültür Sanat Festivali’nin kapanış konseriyle ilgili haberde, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın posterinin ve “Bu halk rüyasını gerçekleştirecek” yazılı pankartın yer aldığı bir fotoğraf kullandığı için kapatma cezası aldı. Ardından, ertesi günkü sayıda yayımlanan iki yazı nedeniyle bir ceza daha geldi.

Ahmet Altan, Hale Soygazi, Murathan Mungan, Orhan Pamuk,
1994'te bombalanan Özgür Ülke gazetesine destek eyleminde.


Bu kararlara dayanak oluşturan Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 6. maddesinin, önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, basın özgürlüğünü engelleyeceği gerekçesiyle, iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını, ancak yüksek mahkemenin yıllardır bu itirazı görüşmediğini de hatırlatalım.


Gazetenin yayın yönetmenleri Ayhan Bilgen ve Filiz Koçali, yaptıkları yazılı açıklamada, “Türkiye’de Cumhurbaşkanı’ndan gazetecisine her kesim Kürt sorununda çözüm yollarını tartışırken, gazetelerde, televizyonlarda konuyla ilgili yazılar yazılır, programlar düzenlenirken” “Günlük’ün susturulmaya çalışıldığına” dikkat çektiler.


Başbakan, geçen akşam televizyonda, DTP’lilere neden randevu vermediğini, hiç de ikna edici olmayan gerekçelerle açıklıyordu. Hemen ardından, Kürtlerin sesi olmaya çabalayan bir gazete iki aylığına kapatıldı. Türkiye, Kürt sorununu, Kürtlere söz hakkı vermeden ‘çözmek’te ısrarlı görünüyor.

Hiç yorum yok: