“Yahudi yemeği yemeyiz!”

Agos, 6 Şubat 2009

Erdoğan “Bu millet hiçbir zaman Yahudi düşmanlığı yapmamıştır” dese de, Türkiyeli Yahudilerin çok sıkıntılı günler geçirdikleri bir gerçek.


Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Leyla Navaro, Radikal’deki ‘Türkiye’de Yahudi olmak: 500 yıllık yalnızlık’ başlıklı yazısında, yaşadığımız günlerdeki hissiyatını şu sözlerle dile getiriyordu: “Birlikte ortak kaderini paylaştığım, iyi ve kötü günlerde ‘ne olacak bu durumumuz?’ diye ülke sorunlarına hayıflandığım kimi vatandaşlar demek beni potansiyel düşman olarak addedecek, canımı yakmak ya da yoketmek isteyecek... Bugün kendim için üzülüyorum, tedirginim ve nisbeten ürküyorum, ama açıkça söylemem gerekirse Türkiye’nin ırkçılığa kaymakta olan geleceği için de eşit derecede tedirginim, üzülüyor ve ürküyorum.” (22 Ocak)


Başbakan’ın Davos’taki sözlerinin, zaten ciddi korkular içinde yaşayan Türkiyeli Yahudilerin yaşamında ne gibi etkileri olacağı üzerinde de nedense pek durulmadı.


Türkiye’de milliyetçi-muhafazakâr değerlerle donanmış milyonlar, Başbakan’ın çıkışını sizce nasıl algıladılar? Bu sözlerin Yahudileri değil İsrail devletinin politikalarını hedef aldığı ayırt edilebildi mi?


Yahudi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, 2 Şubat tarihli, Milliyet’te Devrim Sevimay’a sinagog önünde nöbet tutan ama kendilerine ikram edilen yemeği “Biz Yahudi yemeği yemeyiz” diyerek kabul etmeyen polis memurlarından söz ediyordu.


Erdoğan’ın ,“Öldürmeye gelince, siz öldürmeyi iyi bilirsiniz!” sözlerini o polis memurlar nasıl algılayacaklardır sizce?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sizin gibi tersinden anlamayacakları kesin. davosta o kadar mazlum insanı öldüren bir zihniyete dur denilmemesi mi gerekiyor, bu polis zihniyetindekiler yüzünden?
eğer öyleyse, aynaya nasıl bakıyorsunuz her sabah.