Orman standartları

Agos, 1 Ağustus 2008

Ormanlar arasında bile ayrımcılık yapıyorlar.

Türkiye’nin batısındaki, İzmir’deki, Bodrum’daki, Çanakkale’deki, Marmaris’teki ormanlar yanınca “ciğerlerimiz yanıyor”; Türkiye’nin doğusundaki, güneydoğusundaki, Tunceli’deki, Yüksekova’daki, Batman’daki, Bingöl’deki ormanlar yanınca ses seda yok…

Ajanslar, doğu ve güneydoğuda temmuz ayında 20’den fazla yerde orman yangını yaşandığından söz ediyor. PKK’ye karşı yürütülen operasyonlar sırasında atılan bombalarla çıktığı söylenen yangınlara, örgüt üyelerinin ormanlarda saklandığı gerekçesiyle devlet müdahale etmiyor.

Anaakım medya ve çevreci TEMA Vakfı (amaçları arasında “ağaç ve orman sevgisini topluma mal etmek” de var) da bu konuda sessiz.

Tunceli, Hakkari, Elazığ’da DTP, İHD yöneticileri ve çeşitli sivil toplum örgütleri, göz göre göre yanan ormanları seyreden yetkililerden, halkın söndürme çalışmaları yürütmesine izin vermelerini istiyor, ancak muhatap bulamıyor.

Yeşiller Partisi 25 Temmuz’da bir açıklama yayımlayarak, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na bazı sorular yöneltiyor:

“Son bir haftada, Türkiye'nin hangi bölgelerinde, hangi ormanlarda, kaç hektarlık alan yanmıştır? (…) Tunceli’de ve Güneydoğu'daki orman yangınlarının askeri harekatlarla bir ilişkisi var mıdır? Buralarda yaşanan orman yangınlarına yeterince müdahale edilmediği iddiaları doğru mudur?”

Bakan konu hakkında bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Onun yerine, Çevre ve Orman Bakanlığı internet sitesinde, Veysel Eroğlu’nun fotoğrafının üzerinde şu slogan, tatsız bir şaka gibi yanıp sönüyor:

“2008 Yılında Ağaçlandırmada Dünya Birincisi Olacağız”.

Hiç yorum yok: