Efendilerimizin beklediği

Agos, 2 Ekim 2009

Türkiye’de yaşamak, korkunç olaylar karşısında derinizin kalınlaşmasına, şaşırma yetinizi kaybetmenize yol açsa da, sizin de olan biteni görünce nutkunuz tutulmuyor mu bazen?

Beş on gün içinde kaç dehşet verici haber?

Misal, Yargıtay’ın, Siirt’te bir gösteride aracının içinden ateş edip bir kişiyi öldüren uzman çavuş G. Y.nin beraatini, “bölgenin özellikleri göz önüne alarak” onaması.

Diyarbakırspor’un ve taraftarlarının Bursa’daki futbol maçı sırasında ırkçı tribün terörüne maruz kalması ve yetkililerin bunu pişkinlikle karşılaması.

Geçmişin acı hatıralarına rağmen, DTP milletvekillerini polis zoruyla ifade vermeye zorlamak için alınan mahkeme kararı.

Yine Yargıtay’ın ‘Nitelikli cinsel saldırıya kalkışmak’ suçundan 9 yıl ceza alan sanık hakkında, mağdur kadının direnişinin tecavüzü engelleyecek boyutta olmadığı, tecavüzden gönüllü olarak vazgeçtiği için cezanın düşük olması gerektiği yolundaki kararı.

Peki ya, Lice’nin Şenlik köyünde hayvan otlatan 13 yaşındaki Ceylan Önkol’un askerlerin açtığı ateşle paramparça edilip öldürülmesi?

Bizler, Ceylan’ın, “Kız kardeşimin et parçalarını ağaçların dallarından topladık. Bunu hangi vicdan yapar? Ona kim nasıl kıyar, kim nasıl kurşun sıkar? Nasıl bir insanlıktır bu?” diyen ağabeyi Refaat Önkol’un çığlığını duymayacak mıyız?

Ceylan, bu yıl devlet görevlileri tarafından öldürülen beşinci Kürt çocuğu. 23 Nisan’da, çocuk bayramında Hakkari’de öldürülen 14 yaşındaki Abdülsamet Erip, ondan iki gün sonra Van’da öldürülen 8 yaşındaki Maziye Aslan, 5 Ağustos’ta Siirt’te öldürülen 10 yaşındaki Hakan Uluç, ondan dört gün sonra Şırnak’ta öldürülen 16 yaşındaki Caziye Ölmez… Ve geçmişte, onlarla aynı kaderi paylaşan, hayatlarını elbirliğiyle birer istatistiksel veriye dönüştürdüğümüz yüzlerce çocuk.

Peki ya, bütün bunlar olur, kan akar, insanlar can evinden vurulurken, ana-akım medyanın ağır toplarından Mehmet Ali Birand’ın kötü bir şaka yapar gibi televizyonda “DTP bazen gereksiz çıkışlar yapıyor” demesi? Ya, Taha Akyol’un Milliyet’teki köşesinde, DTP’li milletvekillerini tahrikçilikle suçlaması?

Ne diyorsunuz? Efendilerimiz, olan bitene hiç şaşırmayacak, yaşananlardan dehşete düşmeyecek kadar insanlıktan çıkmamızı mı bekliyorlar?

Hiç yorum yok: