Obama, 24 Nisan mesajı ve dünyanın encamı

Agos, 27 Mart 2009

Barack Hussein Obama, başkan seçilmesinden epeyce önce, 1915’te yaşananlar hakkında net bir tavra sahipti. Çeşitli vesilelerle Ermenilerin kayıplarından ötürü duyduğu üzüntüyü dile getiriyor, Amerikan yönetimini bu konuda adım atmaya çağırıyordu.

Sözgelimi, 18 Mart 2005’te, Başkan George W. Bush’a yazdığı mektupta, onu “geleneksel anma konuşmasında, Ermenilerin uğradığı kitlesel katliamı soykırım olarak tanımlama”ya davet etmişti.

19 Ocak 2008’te ise, “Ermeni Soykırımı, bir iddia, kişisel bir görüş veya bakış açısı değil, çok sayıda tarihsel kanıt tarafından desteklenen, oldukça geniş bir şekilde belgelenmiş bir olgudur” ifadelerini kullandı. Aynı tarihte, “Amerika’nın Ermeni Soykırımı konusunda gerçekleri söyleyecek ve tüm soykırımları güçlü bir şekilde reddedecek bir lidere ihtiyacı var. Ben o başkan olmayı planlıyorum” demişti.

O günlerde en çok merak edilen konulardan biri, müstakbel başkanın, gelecekte, 1915’te yaşananların tanımlanması konusundaki tavrını değiştirip değiştirmeyeceğiydi. Zira, daha önce de çeşitli başkan adayları, seçim kampanyaları sırasında, Amerikalı Ermenilerinin oylarını yanlarına çekebilmek için benzer sözler sarf etmiş, ancak iktidara geldiklerinde bunları unutup, birdenbire Türkiye’nin stratejik önemini, bir NATO ülkesi olduğunu vs. hatırlayarak çark etmişlerdi.

Örneğin, son başkan George Bush, 19 Şubat 2000 tarihinde, henüz Cumhuriyetçi Parti adaylığı için Senatör McCain’le mücadele ederken, Amerikalı Ermenilere hitaben yazdığı bir mektupta,“Yirminci yüzyıl hayal edilemez vahşetteki savaşlar, kitlesel katliamlar ve soykırımlarla bozulmuştur. Tarih, geçtiğimiz yüzyılda bu zulümlere maruz kalan ilk halkın Ermeniler olduğunu kaydediyor” demiş, ancak sekiz yıllık başkanlığı süresince, 1915 bağlamında bir daha soykırım sözünü ağzına almamıştı.

Bush’un ifade ettiği değerlerin adeta tam aksini simgeleyen Barack Obama, kendisine seçimi kazandıran kampanyayı tek bir sözcük üzerine kurmuştu: Değişim. Onun vaat ettiği değişim, yenilenme, umut ve dürüstlük anlamına geliyordu. Obama, sekiz yıllık Bush karanlığından sonra, sadece teninin rengiyle değil, onun kaba güç siyasetine mesafesi, soğukkanlılığı ve barışçılığıyla, tepeden tırnağa, bütün varlığıyla, değişimi işaret ediyordu.

Şahsen, Obama’nın Ermenilerin başına gelenleri anarken soykırım terimini kullanıp kullanmayacağının, 1915 Felaketi’nin nasıl tanımlanacağı açısından çok da önemli olduğunu düşünmüyorum. Neticede, Obama’nın, tıpkı önceki başkanların yaptığı gibi, kavramın kendisini kullanmasa da, Amerikan yönetiminin yaşanan felaketin büyüklüğünü ne kadar iyi kavradığını anlatan sözcükleri kullanacağına şüphe yok.

Çiçeği burnunda başkanın, 24 Nisan mesajında, daha önceki beyanlarının arkasında durup durmayacağı, salt Ermenileri ilgilendiren bir konu olmamalı. Çünkü, bir başkanın, henüz başkan değilken ‘hakikat’ bildiğini o koltuğa oturduktan sonra unutması, Amerikan cephesinde değişen bir şey olmadığını anlatacak her şeyden önce.

Bu da, nihayetinde pek de hayırlı bir haber olmayacak.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Finally, realize that all the various bookmakers have their own rules and policies regarding how they settle bets done through arbitrage sports betting when they have such irregular results. As with the advice on pricing, be sure to check the rules of the individual bookmakers before you place your bets.
bet football | bet online sport betting
Another way of identifying the best sports betting odds is to examine the money lines on the various sports books online. The quickest and simplest way to understand how to compute the odds and comprehend how the money line bet works is to take into consideration the amount of money one would have to bet in order to win one hundred dollars. Normally this figure is shown as a negative and a positive with the negative number indicating what one must wager to win x amount of dollars and the positive showing what one would win.
[url=http://www.pulsebet.com]sports bets[/url]
In July 2006 they finally got what they were hoping for when legislation was passed with a vote of 317 to 93. By passing legislation, it appears imminent that the Wire Act of 1961 is going to be updated to more closely coincide with the internet world of today. Basically, the Wire Act states that it is a felony to transmit bets via wire communications. The next step in the process is for the bill to go in front of the Senate. If they agree with the first round of voting it is safe to say that things are going to change drastically.

The problem is, most people wouldn't know where to begin if they had to devise their own worthwhile Selection System, and those clever enough to be able to do so simply wouldn't have the time to do it (it is an arduous task). In fact, there are only two groups of people who do bother to spend the time and money to do so properly: (i) Bookies and (ii) sports tipsters. However, while you can be 100% sure that all Bookies operate a good Selection System (but they won't share it with you), you can be sure that 99% of so-called expert tipsters don't. The number of tipsters doing a proper job on the Internet can probably be counted on the fingers of just two hands.