Gerçek töre

Agos, 18 Nisan 2008

İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın tecavüze uğradıktan sonra öldürülmesi, Türkiye’de kadın sorununu acı bir şekilde gözler önüne serdi; bir kez daha.

Bacca’nın bir Batı ülkesinin yurttaşı olması, olayın dünya medyasında yer alması, yapılan tartışmalarda Türklük, Batılılık, Avrupalılık kavramlarının öne çıkmasına neden oluyor.

Kurbanın bir ‘yabancı’ olmasının yaşanan korkunç olayda önemsiz bir ayrıntı olduğu iddia edilemez elbette. Ancak, onun başına gelenlerin Türkiye’de kadınların her gün yeniden ve yeniden yaşadığı sorunların bir tezahürü olduğu da gözden kaçırılmamalı. Bacca’nın öldürülmesi, namus kavramından, töre cinayetlerinden, Batman’daki kadın ‘intihar’larından, Güldünya Tören’den ve diğer kadın kurbanlardan bağımsız tartışılamaz.

Hürriyet’in genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök, töre cinayetlerinin çokça tartışıldığı bir sırada kaleme aldığı bir yazıda, bu tür olayların daha çok Güneydoğu’da yaşandığını ve esasında Kürtlerin sorunu olduğunu iddia etmiş, böylece pek çok farklı etkenin rol oynadığı karmaşık bir olguyu Türkiye’nin kara koyunu Kürtlere havale ederek, kendince “Türkleri” temize çıkarmıştı (‘Asıl Kürt Sorunu Bu’, 14 Haziran 2006).

Oysa, Özkök’ün sözlerini ve Bacca’nın katledilmesiyle ortaya çıkan fotoğrafı birlikte düşündüğümüzde, Türkiye’de esas sorunun, hâkim ‘töre’nin, zayıfı, öteki’ni ezmeyi normalleştirmesinde yattığını görmek hiç de zor değil.

Hiç yorum yok: