Bir Dergi...


Express
Aylık olarak yayımlanan siyaset-kültür dergisi Express’in en önemli özelliği, söyleşilerde tutturduğu, standartların bir hayli üstündeki kalitedir. Ciddi bir ön çalışma, özenle hazırlanmış sorular, söyleşinin ritmine, akışına göre ortaya çıkan yeni sorular, kimi zaman tatlı bir hasbıhal, kimi zaman muhatabını zorlayan çıkışlar... Her türlü siyasi, kültürel mesele Express’in ilgi alanındadır. Genellikle, daha kapağı görür görmez, derginin o mütevazı yayın kadrosunun o ay nasıl bir ruh hali içerisinde olduğunu anlarsınız. Derginin canı bazen bir şeye fena sıkılmıştır, bazen feryat eder, bazen birilerine fena hasretlenmiştir, bazen bir bilgenin zekâsına sığınma ihtiyacı duyar. Basında, çoğu zaman güç odaklarının suyuna gitme anlamını taşıyan suya sabuna dokunmaz tarafsızlık hali ona göre değildir. Tavırlıdır. Memleketin en ağır sorunları, çiftçinin, işçinin, memurun giderek kötüleşen durumu, kent yoksullarının günlük yaşamı, Kürt ve Ermeni meseleleri, kadınların, azınlıkların dertleri, adaletsizlikler, gücün kötüye kullanımı... Hepsi, Express’çilerin can alıcı sorular sorup, aklın, vicdanın sesine uygun cevaplar bulmaya çalıştığı alanlardır. Dünya ahvalini, memleketin hal-i pür melalini onunla takip eden sadık (ama küçük) bir okur kitlesi vardır.

Express’in yaz aylarına özel çifte sayısı (Ağustos-Eylül, sayı 64) bu günlerde bayilerde. Bu sayıda yer alan bazı konu başlıklarını zikretmek, dergi hakkında fikir vermek için faydalı olabilir:
Bursa’da eşçinsellere linç girişimi - Lübnan katliamı, Fouad Elkhoury’nin gözüyle – Fındık mitingi – Sağlık Hakkı Hareketi – İstanbul’un vapur seçimi – Mutenalaşan semtler – Savaş kurbanı hayvanlar – Sulukule’yi imha planı – Şeyh Bedreddin Şenliği – Syd Barett – Mehmet Uzun...

1 Eylül 2006

Hiç yorum yok: