Duruşma 301

Agos, 12 Ekim 2007

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Hrant Dink davası sanıklarına destek için bir araya geldi. Davanın 301. duruşmasının başlamasına bir saat kala meydanda toplanmaya başlayan kalabalık, zanlıları mahkeme binasına taşıyan ve üzerinde “Sevmeyenler terk etti, biz kaldık!” yazılı bir çıkartma bulunan cezaevi ring aracı cadde üzerinde göründüğünde “Yaşasın O.S., yaşasın Hayaller! Kahrolsun Ermeni’yiz diyenler!” sloganları atarak, masumiyetlerine bütün milletimizin tanık olduğu kahraman-zanlıları selamladı.

Açılan pankartlarda, katil-zanlısı-kahraman O.S.’nin bundan tam 19 yıl önce, Samsun Otogarı’nda polisler eşliğinde çektirdiği meşhur poz ve cinayetin azmettirici-kahramanı Hayal’in ilk soruşturmalardan birine götürülüşünde “Orhan Pamuk akıllı ol, akıllı!” derken çekilmiş yakışıklı fotoğrafı yer alıyordu.

Kalabalık gittikçe büyür, meydandaki heyecan giderek artarken, hoparlörlerden, geçen devrin Türk büyüklerinden Tansu Dinler’in “Bu vatan için kurşun atan da yiyen de şereflidir!” Cemil Buket’in “Türkiye’yi Avrupa’ya şikâyet edenler ödül kazanıyorlar!” Süleyman Demirbaş’ın “Bana milliyetçiler suç işliyor dedirtemezsiniz!” sözleri yükseliyordu.

Meydanda dalgalanan bayrak ve flamalara bakıldığında, kalabalığı oluşturan gruplar arasında en büyük katılım, suni milliyetçi-ulusalcı ayrımını geçtiğimiz aylarda birleşerek ortadan kaldıran CHP, MHP ve BBP’nin oluşturduğu, Büyük İttihatçı Hareket Partisi (BİHAP) üyelerinden geliyordu. BİHAP eşbaşkanlarından Devlet Bohçalı, Deniz Kalgeldi ve Muhsin Kazıcıoğlu el ele tutuşarak kalabalığı selamlarken birlik mesajı verdiler.

Kalabalığın büyük ilgi gösterdiği tanınmış kişiler arasında, tarihe klip-kahramanları olarak geçen İsmail Türüttü ve Ozan Maarif başı çekiyordu. Ozan Maarif’in bağlaması eşliğinde seslendirdiği ‘Çırpınırdı Karadeniz’ ve ‘Yine de şahlanıyor aman’ türküleri sık sık kalabalığın “O.S.-Hayal masumdur, milliyetçi hep mazlumdur!” sloganlarıyla kesildi.

Muhabirimize görüşlerini açıklayan bir gösterici, “Bir insanın sokak ortasında ensesinden vurulmasına elbette üzülürüz. Ama o Ermeni hak etmişti. O yüzden üzülmedik. Yapanın eline sağlık” derken, meydandaki kalabalık büyümeye devam ediyordu.

Organizasyon komitesinin basın açıklamasını okuyan BİHAP Kerkük milletvekili ve Türkiye Irk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Gündüz Çoktan, Ermeni’nin öldürülmesinden dolayı vatansever gençlerin yıllardan bu yana hapishane köşelerinde çürümesinin, gençlerin mahkeme mahkeme dolaştırılmasının adalet sistemimizin bir ayıbı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu ayıba dur demenin zamanı gelmiştir. Sevgili evlatlarımız O.S. ve Hayal, devletin hizmetkârı Tuncel, bir an önce beraat edip serbest bırakılmalıdır. Geç tecelli eden adalet, adalet değildir. Bu masumlara kıymanıza müsaade etmeyeceğiz!” Çoktan açıklamasını yaparken alanı dolduranların pek çoğu gözyaşlarına hâkim olamadı.

Basın açıklamasının ardından, mitinge katılanlar, BİHAP’ın simgesi olan altı oklu kurt işaretini yaparak sloganlar atmaya devam ettiler. Kalabalığın en ön safında yer alan eski cumhurbaşkanı Rauf Benektaş’ın BİHAP hareketini yaparken zorlandığı ve yanındakilerden destek aldığı görüldü.

Kalabalık, daha önceki duruşma günlerinde âdet olduğu üzere, kentin çeşitli yerlerindeki kilise, azınlık okulu ve bazı siyasi parti binalarının önünde gösteriye devam etmek üzere çeşitli semtlere dağıldı.

Hiç yorum yok: