Adebari’nin yolculuğu


İrlanda toplumunun göçmenlere ve yabancılara bakışında son yıllarda yaşadığı hızlı dönüşüm, içerisinde barındırdığı farklı kültürlerle barışık olmayan toplumlar için bir model teşkil etme potansiyelini taşıyor.

Yedi yıl önce Nijerya’dan İrlanda’ya göç eden, karısı ve iki çocuğuyla birlikte uzun bir süre mülteci kamplarında barınan Rotimi Adebari, geçtiğimiz günlerde yapılan seçimle Portlaoise kentinin belediye başkanlığına seçildi ve İrlanda’da bu göreve gelen ilk siyah oldu.

İlk yıllarında mültecilerin çalışmasını yasaklayan kanun nedeniyle hiçbir işe giremeyen 43 yaşındaki Adebari, daha sonra Dublin Üniversitesi’nde çokkültürlülük üzerine yüksek lisans çalışması yapmış, 2004’te belediye meclisine girmişti. Bağımsız olarak belediye başkanlığına aday olan Adebari, diğer bağımsız meclis üyelerinin ve IRA’nın sivil kanadı Sinn Fein’in desteğini alarak seçildi.

Bundan on yıl kadar önce İrlanda toplumu içerisinde yurtdışında doğanların oranı %1,5’ti. Hızlı ekonomik gelişme son on yılda çok sayıda göçmeni ülkeye çekince bu oran %10’a yükseldi. Adebari örneği, ilk yıllardaki bazı olumsuzlukların izlerinin hızla silinebileceğini gösteriyor. İrlanda’daki durum, göçmenlerin büyük baskı ve aşağılanmayla karşılaştığı diğer ülkeler göz önüne alındığında bir hayli dikkat çekici.

“İnsanlar sizi tanıdıkça algılamaları değişiyor” diyen, İrlanda’yı evi olarak gören güler yüzlü Adebari, farklı etnik kökenlerin sorun kaynağı olarak görüldüğü toplumların gözü önünde yazılan umut verici bir başarı hikâyesinin mimarı.

13 Temmuz 2007

Hiç yorum yok: