“Ne yanlış ne de yalnızsın!”


1 Temmuz Pazar günü, 15. Eşcinsel Onur Haftası kapsamında İstanbul Beyoğlu’nda lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin Eşcinsel Onur Yürüyüşü yapılıyor. Pek çok yerli ve yabancı konuğun katılımıyla gerçekleşecek olan yürüyüşte eşcinsellerin yaşadığı sorunlara dikkat çekilecek.

Toplumu dikey veya yatay olarak kesen her düzlemde (sınıfsal, etnik, cinsel, yöresel), ezilen bir grup olarak eşcinsellerin uğradığı baskı ve haksızlıklar muhtelif. Son yıllarda açtıkları dernekler valiliklerce “Türk aile yapısı ve ahlakına mugayir” bulunarak kapatılıyor. Emniyet güçleri eşcinsellere işyerlerinde, eğlence mekânlarında, hatta konutlarında şiddet uygulamayı sistematik hale getirmiş durumda.

Eşcinsel örgütleri bu yürüyüşü, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin temel insan haklarının ve demokratik katılımlarının sağlanması yolunda önemli bir adım olarak görüyor.

Özgürlükçü kesimlerde, azınlıklar hakkında, kimlikleri nedeniyle ezilen gruplar hakkında konuşurken uzun süredir eşcinseller de hesaba dahil ediliyor. Ancak iş siyaseten tavır almaya geldiğinde, Türkiyeli eşcinseller bugüne dek hep kendi sorunlarıyla baş başa kaldı. “Ne yanlış ne de yalnızsın” sloganının yükseleceği bu yürüyüş, ortak bir mücadele tavrının gelişimi için önemli bir başlangıç noktası olabilir.
(fotoğraf: Sarkis Baharoğlu)
29 Haziran 2007

Hiç yorum yok: